• Letná škola DEVIATY DEŇ

          • V tento deň sme sa vrátili v čase a navštívili sme Múzeum slovenskej dediny v Martine, kde nás čakala prehliadka múzea so sprievodcom, ktorý nám porozprával a ukázal ako sa kedysi učili deti, ako sa žilo a v ktorom dome sa natáčala Perinbaba. Po krátkej prestávke sme navštívili tvorivé dielne, kde sme si precvičili jemnú motoriku a vyrobili si koberček, náramok a zvieratko z plsti. 
            Do fotogalérie bol pridaný nový album Letná škola DEVIATY DEŇ.

          • Letná škola SIEDMY DEŇ

          • Navštívili sme záhradu v starom sade v Necpaloch. Dozvedeli sme sa veľa informácií o bio pestovaní, o kompostovaní, a hlavne o tom, že každý jeden článok prírody je dôležitý k udržaniu biologickej rovnováhy. Po zaujímavej exkurzii sme sa vydali k obrej hojdačke pri vyhliadkovej veži v Necpaloch.
            Do fotogalérie bol pridaný nový album Letná škola SIEDMY DEŇ.

          • Letná škola ŠIESTY DEŇ

          • Tento deň sme sa vydali objavovať spôsob života našich predkov. Navštívili sme stredovekú dedinu Paseke pod hradom Strečno a zopakovali sme si získané vedomosti z hodin vlastivedy a dejepisu. Potom sme absolvovali 7 km dlhú plavbu na plti a dozvedeli sme sa mnohé zaujímavosti z histórie pltníctva na rieke Váh. 
            Do fotogalérie bol pridaný nový album Letná škola ŠIESTY DEŇ.

          • Letná škola PIATY DEŇ

          • Ukončenie prvého týždňa letnej školy bolo venované tvorivým aktivitám. Žiaci si vyrábali rôzne prívesky, náramky, maľovali kamene. Obrali školské ovocie a v školskej kuchynke upiekli chutnú bublaninu. 
            Do fotogalérie bol pridaný nový album Letná škola PIATY DEŇ.

          • Letná škola TRETÍ DEŇ

          • Tretí deň letnej školy začali žiaci aktivitami zameranými na rozvoj anglického jazyka. Potom ich čakala cesta autobusom do Martina, kde navštívili lanový park - SEGOLAND, v ktorom prekonali svoj strach z výšky. 
            Do fotogalérie bol pridaný nový album Letná škola TRETÍ DEŇ.

          • Letná škola DRUHÝ DEŇ

          • Druhý deň letnej školy sa niesol v duchu pirátov. Hlavným cieľom bolo nájsť ukrytý poklad.

            Hneď ráno bol pre deti prichystaný slávnostný ceremoniál spojený s odovzdávaním medailí za úspech vo včerajšej olympiáde, a potom sme sa mohli vydať na cestu pirátov. Predtým si však deti museli vytvoriť svoje pirátske mená, získať pirátsky dekrét, a samozrejme vyrobiť si svoju pirátsku vlajku.
            Počas prestávky sme si pochutnali na výborných šiškách s domácim marhuľovým lekvárom, ktoré pre nás pripravila pani Matejčeková, za čo jej ĎAKUJEME.
            Takto posilnení sa deti vybrali plniť zaujímavé logické úlohy, kde po vyriešení im bola prezradená indícia potrebná k ceste za pokladom. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Letná škola DRUHÝ DEŇ.

          • Letná škola 2021/2022 PRVÝ DEŇ

          • Témou prvého dňa letnej školy bola Detská letná olympiáda. Žiakov hneď ráno čakala zaujímavá prezentácia, v ktorej sa dozvedeli množstvo informácií o histórií olympijských hier, o ich hlavných symboloch, športoch, dozvedeli sa ako sa zapaľuje olympijský oheň a pod. Po skončení prezentácie ich čakal krátky kvíz.
            Keďže jedným zo základných symbolov olympiády je vlajka, museli si žiaci vytvoriť svoju vlastnú, a potom nám už nič nebránilo v ceste súťažiť. Žiaci predviedli svoje zdatnosti v streľbe zo vzduchovky, v šípkach, skoku do diaľky, v hode kriketovou loptičkou, v basketbale a v behu. 
            Po skončení súťaží nás čakal chutný obed. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Letná škola 2021/2022 PRVÝ DEŇ.

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022  sa uskutočnilo 30.6.2022 kultúrnom dome Belá-Dulice. Po odznení hymny a básni sa ujala slova pani zástupkyňa. V príhovore sa všetkým poďakoval aj starosta obce Ing. Igor Kapusta. Riaditeľka školy zhodnotila školský rok, vyzdvihla žiakov, ktorí úspešne reprezentovali našu školu, žiakov, ktorí dosiahli vynikajúce výsledky  a  poďakovala všetkým žiakom a učiteľom za vykonanú prácu. Slávnostné ukončenie zavŕšila rozlúčka našich deviatakov. Poďakovali sa všetkým pedagógom za vedomosti, prístup a  trpezlivosť, ktorú s nimi za tie roky mali. Po rozlúčke sa všetci žiaci rozišli do tried, kde ich čakala celoročná výplata – vysvedčenie. A deviatakov posledné zvonenie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022.

          • Škola varenia

          • Keď zostaneme doma sami, poradíme si, lebo v našej školskej kuchynke sme sa priučili tým najsladším koláčikom, najlepšej pizze, výborným nátierkam a chutným jedlám.

            Žiaci 1. a 2. stupňa môžu využívať priestory školskej kuchynky na varenie v rámci rôznych predmetoch, ale aj záujmového krúžku „Varenie“. Po vytvorení rozpočtu, ktorého sa musia držať si donesú požadované suroviny. Následne varia podľa receptu pod dohľadom učiteľa. Výsledok vždy priláka aj zvedavcov, lebo po celej škole sa šíri omamná vôňa. Aj prváci s druhákmi robili palacinky. Aktívne sa zapájali do natierania, ukladania, servírovania. Záverečné ochutnávky dokázali, že nachystali super jedlo po ktorom sa len tak zaprášilo. Dievčatám nerobilo problém ani poumývať a poutierať riad. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola varenia.

          • Zelené komunity

          • Keď nadácia Kia Slovakia vyhlásila výzvu na predkladanie projektov v zamestnaneckom grantovom programe DOBROVOĽNÍCTVO 2022 – Zelené komunity, tak sme neváhali a pustili sa do písania. Cez občianske združenie RZ pri ZŠ Belá-Dulice sme zaslali žiadosť o grant s názvom „Zriadenie školskej záhrady pre ZŠ Belá-Dulice“ . Boli sme úspešní. V areáli ZŠ a OÚ sa nachádzajú rozsiahle verejné priestranstvá slúžiace širokej verejnosti. Počas vyučovania ich využívajú žiaci ZŠ, deti z MŠ i ŠKD. V blízkosti sú umiestnené verejnosti prístupné vonkajšie športoviská (fitnes, workout i mfi), herné prvky i lavičky na oddych. Na dotvorenie tohto vzdelávacieho, športovo-oddychového a relaxačného priestoru, nám chýbali prvky úžitkovej zelene, ako aj vonkajšia učebňa. Najprv sme začali s vybudovaním enviroučebne-altánku. Niekoľko hodín techniky sme spolu so žiakmi pracovali terénnych úpravách. Celú organizáciu od nákupu až samotnú realizáciu si zobrala na starosti pani zástupkyňa Ivanková, ktorá popri všetkej inej práci stihla so žiakmi aj sama pracovať. Nakúpila ovocné dreviny navzájom opelivé - odrody jabloní, samoopelivé čerešne a ovocné kríky, ktorých vzrast je nižší, aby starostlivosť o to mohli realizovať žiaci. Priestor ktorí sme upravili  bude slúžiť v rámci vyučovacieho procesu, aby žiaci mohli získavať praktické pestovateľské návyky, či zručnosti a prehĺbili by si vzťah nielen k pôde a prírode, ale zároveň si mohli odskúšať aj tepelné spracovanie získaných plodov varením kompótov, lekvárov. Rastlinky slúžia ako čistička vzduchu, zachytávajú prach, tvoria kyslík či slúžia ako potrava pre včely a iný hmyz. Zavlažovanie sme zatiaľ zabezpečili umelým 1000 l barelom, ale chceli by sme do budúcna zachytávať zrážkovú vodu zvodmi z rín do vodozberných nádob. Veríme, že táto školská záhrada aj esteticky pôsobí a budeme v nej ďalej môcť pokračovať a zveľaďovať ju.  Do fotogalérie bol pridaný nový album Zelené komunity.

          • Triedny výlet 9.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Triedny výlet 9.A .

            Počas dní 15. a 16.6. sa žiaci 9.A zúčastnili triedneho výletu do Košíc. Oboznámili sa s unikátnymi pamiatkami historickej časti mesta, osviežili sa v nádhernej fontáne, navštívili ZOO. Doplnili si predstavy o živote cudzokrajných i domácich zvierat, zvečnili fotografiami komické momenty a strávili príjemné chvíle. Technické informácie si rozšírili v Technickom múzeu, kde si prezreli rozsiahle zbierky technických prístrojov a zariadení a zabavili sa vo vedecko-technickom centre pre deti a mládež. Získali mnoho nových zážitkov a po náročnejšej ceste vlakom sa síce unavení, ale verím že spokojní vrátili domov.

          • Dopravná výchova žiakov I. stupňa

          • V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, cyklisti, cestujúci v prostriedkoch hromadnej alebo osobnej dopravy. Dopravná výchova je povinnou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl. Úlohou dopravnej výchovy v školách je postupne pripraviť deti na samostatný pohyb v cestnej premávke – ako chodcov alebo cyklistov – pričom je potrebné mať na zreteli aj aspekt výchovy budúcich vodičov motorových vozidiel. Realizácia učebnej činnosti sa uskutočňuje v objekte školy, na detských dopravných ihriskách alebo v bezpečných priestoroch v okolí školy.

            Predposledný školský deň sa žiaci 1. stupňa zúčastnili vyučovania na detskom dopravnom ihrisku pri ZŠ A. Dubčeka Martin. Upevňovali si praktické vedomosti priamou formou – jazdili na motokárach, kde museli mať stále na pamäti, že sú účastníkmi cestnej premávky. Ak sa dopustili priestupku, čakalo ich krátke vylúčenie a následné vysvetľovanie, objasňovanie priestupku, ktorý v skutočnom živote môže priniesť i stratu toho najcennejšieho čo máme. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Dopravná výchova žiakov I. stupňa.

          • Účelové cvičenie

          • V minulosti branné cvičenie, po novom Ochrana života a zdravia (OŽaZ), sa  uskutočnilo aj na našej škole dňa 24.6. 2022. Hneď ráno sme realizovali cvičný poplach. Ten poriadne vystrašil hlavne prvákov. Teoretickú prípravu sme realizovali najprv v triedach a praktickú časť sme  realizovali na futbalovom ihrisku v obci. Tam sme sa museli spolu s vyučujúcimi presunúť na bicykloch po vytýčenej trase. Žiaci museli vedomosťami, schopnosťami a zručnosťami absolvovať jednotlivé stanovištia.  Za krásneho počasia žiaci s nadšením a ochotou pristúpili k plneniu úloh, čím naplnili cieľ účelového cvičenia OŽaZ.

            Žiaci 1. stupňa stihli aj divadelné prestavenie O čertovi Kolofónovi, ktoré bolo odohrané dvojjazyčne a to v ukrajinskom a slovenskom jazyku.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Účelové cvičenie.